duminică, 13 octombrie 2013

Cum testez telecomanda IR ?

Testarea unei telecomenzi presupune verificarea semnalelor emise din punct de vedere al nivelului - influenteaza distanta de comunicare si calitativ a codurile transmise - altfel telecomanda nu este recunoscuta de µP. De cele mai multe ori este suficient sa verificam doar emisia IR. Calitatea codului transmis poate fi alterata de modificarea frecventei rezonatorului (datorata in special socurilor mecanice) . Exista programe speciale pentru teste complexe, dar datorita pretului redus la care au ajuns telecomenzile, testele laborioase nu se mai justifica.
   Cu un pic de experienta, depanatorul va reusi sa identifice cazurile in care telecomanda, desi emite, nu este recunoscuta de aparatul comandat.

   Metode de test:
    1. Apropiati telecomanda de un receptor de UM. Daca la apasarea butoanelor se aud tonuri in difuzor inseamna ca circuitele de comanda  (pilotate de cele mai multe ori de rezonatoare ceramice sau cristale de cuart) sunt functionale. Practic receptorul de UM capteaza armonicile generate de semnalul dreptunghiular al oscilatorului.  Metoda nu da niciun indiciu despre existenta emisiei IR sau de calitatea acesteia. Pentru siguranta ar trebui verificate cu un multimetru LED-ul si tranzistorul de comanda.

   2. Inlocuiti, de proba, LED-ul IR cu unul care emite in domeniu vizibil. Daca acesta lumineaza sacadat, etajele de generatoare si comanda sunt functionale. Ramane de verificat cu ajutorul multimetrului LED-ul emitator IR. Metoda este buna dar necesita interventie asupra telecomenzii. Este practica si sigura la nivel de hobby.

   3. Folositi orice camera foto, video, web, telefon. Emisia in IR poate fi vizualizata cu usurinta.  Video test pe You Tube.

   4. Card de test .  Are o suprafata de test care converteste emisia IR in lumina vizibila . Este foarte practic , atat in atelier , magazin electronice , cat si pe teren pentru testare oricarui echipament cu IR .

   5. Tester IR . Se alimenteaza din reteaua electrica . Semnalizeaza optic si acustic transmisia telecomenzii testate . Deosebit de practic in atelierele de reparatii .



   Link-uri
Construiti un tester IR
Card IR
Tester IR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu