marți, 22 octombrie 2013

Burete vegetal


Burete vegetal nou (sus) si utilizat (jos)

Cunoasteti, desigur, importanta buretelui vegetal in curatarea varfului ciocanului de lipit. In cautarile mele pe internet l-am gasit la un pret mare. Am identificat pana la urma o retea de magazine care il comercializeaza la raioanele de menaj, set de doua bucati, la pret sub 10 lei (informatii la cerere). 

T&T.
Inainte de utilizare umeziti buretele. Varful ciocanului de lipit se va curata mai usor, uzura stratului superficial de protectie anticoroziva va fi mai mica.

duminică, 20 octombrie 2013

Identificarea unui CI explodat



Identificarea circuitelor integrate explodate din surse nu mai este o problema, daca utilizati baza de date de la remont-aud.net. 

Pentru accesare dati click pe imagine.

duminică, 13 octombrie 2013

Cum testez telecomanda IR ?

Testarea unei telecomenzi presupune verificarea semnalelor emise din punct de vedere al nivelului - influenteaza distanta de comunicare si calitativ a codurile transmise - altfel telecomanda nu este recunoscuta de µP. De cele mai multe ori este suficient sa verificam doar emisia IR. Calitatea codului transmis poate fi alterata de modificarea frecventei rezonatorului (datorata in special socurilor mecanice) . Exista programe speciale pentru teste complexe, dar datorita pretului redus la care au ajuns telecomenzile, testele laborioase nu se mai justifica.
   Cu un pic de experienta, depanatorul va reusi sa identifice cazurile in care telecomanda, desi emite, nu este recunoscuta de aparatul comandat.

   Metode de test:
    1. Apropiati telecomanda de un receptor de UM. Daca la apasarea butoanelor se aud tonuri in difuzor inseamna ca circuitele de comanda  (pilotate de cele mai multe ori de rezonatoare ceramice sau cristale de cuart) sunt functionale. Practic receptorul de UM capteaza armonicile generate de semnalul dreptunghiular al oscilatorului.  Metoda nu da niciun indiciu despre existenta emisiei IR sau de calitatea acesteia. Pentru siguranta ar trebui verificate cu un multimetru LED-ul si tranzistorul de comanda.

   2. Inlocuiti, de proba, LED-ul IR cu unul care emite in domeniu vizibil. Daca acesta lumineaza sacadat, etajele de generatoare si comanda sunt functionale. Ramane de verificat cu ajutorul multimetrului LED-ul emitator IR. Metoda este buna dar necesita interventie asupra telecomenzii. Este practica si sigura la nivel de hobby.

   3. Folositi orice camera foto, video, web, telefon. Emisia in IR poate fi vizualizata cu usurinta.  Video test pe You Tube.

   4. Card de test .  Are o suprafata de test care converteste emisia IR in lumina vizibila . Este foarte practic , atat in atelier , magazin electronice , cat si pe teren pentru testare oricarui echipament cu IR .

   5. Tester IR . Se alimenteaza din reteaua electrica . Semnalizeaza optic si acustic transmisia telecomenzii testate . Deosebit de practic in atelierele de reparatii .



   Link-uri
Construiti un tester IR
Card IR
Tester IR

Ce calitati trebuie sa aibe un depanator?

Am inceput sa surubaresc de mic. Mai intai la jucarii, apoi construind case pentru pasarele, pentru caini, "telefoane" cu ata, mai tarziu am fost fascinat de fire, baterii si becuri. La 14 ani stiam sa repar cate un aparat, asa dupa ureche: lampa de imagine, de sunet... 
Acum, dupa multi ani de activitate in domeniu, cred ca prima calitate pentru a fi depanator este pasiunea. Trebuie sa-ti placa ceea ce faci si este valabil in orice domeniu!
Scoala te educa (multumesc, domnilor profesori!) din punct de vedere profesional, dar fara pasiune omul ramane mediocru si nu-l trage inima sa progreseze. 
Electronica este un domeniu dinamic, schimbari tehnologice de intampla la fiecare 6 luni si daca nu tinem pasul cu noutatile riscam sa ramanem in afara domeniului. 
Ce inseamna asta? Studiu, documentare... Ore intregi petrecute in compania Google, a revistelor de specialitate, de ce nu a manualelor pentru a reimprospata memoria cu principii teoretice.

CR, 10.01.2010

Defecte frecvente la monitoarele TFT Dell / Benq (III)


Schema electrica invertoare
Schema electrica sursa
Manual service

Defecte frecvente la monitoarele TFT Dell / Benq (IV)

Defectele intalnite la acest sasiu de alti depanatori

Q7T3
   Toate monitoarele lcd BENQ au aceasta problema , se duc aceste tranzistoare (2SC5707 n.r.). Problema este ca inaintea lor sint niste IRFU 90 , canal P , care sint foarte scumpe , dar am folosit J 449 la toate si merg fara probleme.
Lepadus Adrian, 190308
 
   RC : eu am gasit montate  Q743, Q751 - 2SJ598 (MOS , canal P , 60V , 12A) .

*
Q7T3
   Defect :  arderea in mod repetat a finalelor 2SC5707 de pe invertoare la interval de 2-3 zile. Poza cu localizarea pieselor defecte (marcat cu galben , n.r.) . Este vorba de etajele echipate cu FQU11P06. Din lipsa ,  am folosit  IRFU9024 (cu parametrii aproximativ apropiati) si monitorul funtioneaza corect fara nici o problema. De remarcat ca inaintea inlocuirii celor doua mosfeturi ,  finalii invertoarelor lucrau fierbinti. Dupa inlocuirea mos-urilor , finalii invertoarelor erau reci . PS: Am omis sa spun ca uneori (nu intotdeauna) la oprirea in stby a monitorului se intampla ca invertoarele sa nu se opreasca si sa ramana un back light. Defectul era evident cand aparea deoarece atunci cand se defectau finalii, in partea superioara a monitorului se vedea fumegand.
Octavian Andreescu , Giurgiu , 050508

*
Q7T4
   Sursa porneste..se aprinde ledul verde,apoi portocaliu..lipsa lumina,deci la prima vedere invertorul defect! Siguranta pe bara de 15V intrerupta! Masor 2SC5707 scurt..doar unul am gasit defect..le schimb pe amandoua..pornesc monitorul,functiona doar ca la oprire NU se oprea si invertorul..verific din nou..unul din Mos-uri in scurt..STD 10PF06..am gasit exact acest model la Telezimex..oricum merg puse si IRFU9024! O Atentie deosebita trebuie acordata zonei invertorului..adica la lipituri..desi par ca sunt OK..unele sunt lipituri reci..si am observat asta cand am relipit toata zona! Am si un manual exact pt acest model..sursa este diferita fata de Q7T3 si convertorul putin modificat,de altfel am si poze cu placa daca sunt de ajutor!
 Vasiliu Daniel , Focsani , 260708

Defecte frecvente la monitoarele TFT Dell / Benq (II)

2. Monitorul este complet mort
   2.1 Manifestare
    Nu exista consum , LED-ul nu clipeste , nu se aprinde .
   2.2 Schema .
   Clasica , construita in baza circuitului IC601 , UC3842B ,  care comanda un MOSFET obisnuit . In secundare se obtin +15V pentru invertoare , +5V si +3,3V pentru placa digitala .
   2.3 Depanare .
   Se verifica siguranta fuzibila si componentele principale din sursa si eventualele scurtcircuite care ar putea determina arderea sigurantei (punte redresoare , C filtraj retea clacat / umflat , tranzistor comutator strapuns) . Se verifica toate condensatoarele electrolitice cu ESR-metru . Daca totul este in regula , se alimenteaza sursa si se verifica existenta tensiunii de +300V si tensiunea de la pinul 7 IC601 , care trebuie sa fie de aproximativ 7V . In lipsa , verificati  / inlocuiti Q603 , Q602 , R602 (68kohmi / 2W)  . Lipsa tensiunii de alimentare pe pinul 7 se mai poate datora defectarii optocuplorului IC602 (PC123F) , IC702 (TL431 - referinta de tensiune programabila) , D701 (UGF10DCT) sau chiar IC601 .

Defecte frecvente la monitoarele TFT Dell / Benq (I)

1. Lipsa iluminarii display-ului .

    1.1 Manifestare
    La pornire , ecranul este iluminat o secunda si se stinge . Aparent , monitorul lucreaza corect , LED-ul isi schimba culoarea din rosu in verde , imaginea poate fi vazuta din anumite unghiuri . Sunt si situatii cand LED-ul clipeste , semnalizand o avarie .
     1.2 Schema .
    Invertoarele au rolul de o genera aproximativ 600V pentru alimentarea lampilor CCFL .
    Circuitul principal , IC751 - TL1451AC (generator dual pentru surse cu circuit de modulare) comanda cele doua tranzistoare MOS (Q751 , Q743) prin intermediul carora sunt alimentate invertoarele (Q759 - Q760 , Q739 - Q740) .
IC751 se alimenteaza cu + 15V pe pinul 9 fata de pinul 8 (masa) prin Q761 (A733 , PNP) , comandat ON/OFF de Q757 .
Frecventa oscilatorul intern este controlata de C765 (470p/50v) si R765 (10K-1%) . Aceste valori sunt critice , o toleranta mare conducand la modificari mari de frecventa si pot determina defectarea termica a  tranzistoarelor sau tensiuni f. mari la iesire .
Trebuie suspectate aceste componente daca perechile de tranzistoare lucreaza fierbinti .
    Este de remarcat faptul ca IC751 analizeaza curentul prin tuburi prin circuitele de la pinii 3 si 14 .
    1.3 Depanare .
    Datorita "stilului" de proiectare a subansamblelor , pentru a putea depana placa trebuie demontat tot monitorul * .
   In primul rand , testati lampile cu un tester special sau chiar un invertor de proba . Verificati cu ohmetrul continuitatea transformatoarelor .
    Se masoara tensiunea de alimentare inainte de siguranta (PF751) si pe cele doua socuri (L751 , L752) capatul dinspre invertoare (in catodul diodelor fiind semnal PWM) . De cele mai multe ori , se gaseste scurtcircuit pe alimentarea invertoarelor , care folosesc 4 tranzistori 2SC5707 (Q759-Q760 si Q739-Q740) , marcate pe fotografie cu verde . Daca unul din tranzistori are jonctiunile strapunse se inlocuieste si perechea acestuia , chiar daca pare a fi bun . Se va acorda atentie deosebita lipiturilor din zonele marcate cu rosu . Orice contact imperfect poate cauza distrugerea tranzistorilor .
    Trebuie verificate (pentru siguranta inlocuite) condensatoarele din colectoarele celor doua perechi de tranzistoare : C734-C735 si C754-C755 .
    Daca siguranta (PF751) de alimentare a circuitului invertor nu este arsa , apare situatia in care LED-ul semnalizeaza avarie .
   1.4 Alte defecte posibile
    Trafo invertor intrerupt , condensatoarele de pe iesire (C756 , C757 , C736 , C737 - 27pF/ 3kV) clacate sau chiar carbonizate .  
* 1.5 Recomandari
    Acordati atentie cablului flexibil de la placa digitala la display . Intotdeauna deconectati acest cablu prin fereastra de vizitare inainte de a scoate placile de pe sasiu , pentru a evita defectarea mufei display-ului .
    © Constantin Rusu V1.0 - 020508

Reball

Lipire BGA cu sita

Lipirea unui circuit BGA

Lipirea unui CI QFP cu distanta intre pini de 0,5mm

Tehnica lipirii manuale a SMD-urilor

Lipirea manuala verticala

Folosirea litei de dezlipire

Cum sa lipim corect

Tehnica lipirii

Teorie si  recomandari practice

   Lipirea este procesul de imbinare la cald a unor piese metalice cu ajutorul unui aliaj de lipit. Spre deosebire de sudura, lipirea nu implica topirea pieselor metalice.

   Clasificare dupa temperatura de topire a aliajului:
- lipire moale - foloseste aliaj de lipit cu temperatura scazuta de topire (in jur de 200grade C), pe baza de staniu, plumb, cadmiu, indiu, zinc si altele;
- lipire tare - se utilizeaza aliaje de lipit cu temperatura de topire mai mare de 450 grade C, pe baza de cupru, aluminiu, zinc, aur, argint, platina.
   
   In electronica se folosesc aliaje de lipit Sn-Pb  in diferite proportii in functie de scop. Pentru imbunatatirea proprietatilor se adauga  in procente mici:  Sb (mareste rezistenta mecanica), Cd si Bi (reduce temperatura de topire), Ag (confera o conductivitate electrica mai buna), Zn (confera rezistenta la coroziune, folosite in industria chimica, mediu marin sau clima tropicala).
 De exemplu, un aliaj cu 50-65% Sn are temperatura mica de topire (183-209 grade C) si poate fi utilizat daca piesele nu trebuie sa se incalzeasca prea mult (componente sensibile, de mici dimensiuni). Intervalul de cristalizare mare il face apreciat de depanatori. 
   
   Datorita clasificarii plumbului ca substanta periculoasa mediului, aliajele de lipit folosite in prezent sunt realizate din Sn cu adaus de Ag, Cu s.a.  Datorita compozitiei, temperatura de topire este mai ridicata, intervalul de cristalizare este mult mai mic si temperatura de lucru este critica. 
   
   Obtinerea unei lipituri de buna calitate presupune existenta unei substante cu rol de umectare intre suprafetele de lipit, denumit de multe ori flux sau decapant.  Acesta trebuie sa aiba o temperatura inferioara celei a aliajului de lipit, sa posede (la temperatura de lipire) fluiditate suficienta pentru a se intinde uniform pe suprafata de lipire, sa fie stabil din punct de vedere chimic, sa nu produca fum sau emanatii nocive, sa prezinte rezistenta electrica mare (izolator), sa nu fie coroziv si higroscopic. De cele mai multe ori se folosesc rasini simple sau aditivate pentru imbunatatirea proprietatilor decapante.

   Fludorul, aliajul de lipit folosit cu precadere in electronica, contine canale cu flux pentru aplicarea simultana in procesul de lipire. Este important sa se aleaga o grosime corespunzatoare componentelor de lipit.

   In depanare (lipirea manuala), importanta este alegerea ciocanului de lipit (cu functionare continua). Criteriul principal de clasificare este puterea electrica a elementului de incalzire, o putere nominala de 25-40W fiind suficienta. Alimentarea cu energie electrica se face de obicei la tensiune mica in cc sau ca. Daca alimentarea se face la tensiunea retelei (230Vca), este necesar ca varful si carcasa ciocanului de lipit sa fie conectate la nulul de protectie (din considerente de electrosecuritate si pentru a preantampina deteriorarea componentelor sensibile la descarcari electrostatice). Utilizarea unui dispozitiv de termostatare a elementului de incalzire, pe langa  marirea duratei de functionare, permite realizarea unor lipituri de buna calitate fara deteriorarea componentelor electronice.
   Forma si caracteristicile varfului de lipire au influenta directa asupra performantelor ciocanului de lipit si calitatii conexiunii prin lipire. Poate fi confectionat din Cu. Pentru a le prelungi durata de viata, varfurile pot fi argintate, nichelate sau aluminizate (se micsoreaza coroziunea). 

   Alte metode de lipire .
- lipirea reflow (retopire) - folosita cu precadere la componentele tip SMD. Componentele sunt fixate si lipirea se realizeaza prin incalzirea suprafetelor. Aliajul de lipit este aplicat in prealabil. Caldura poate fi aplicata prin conductie, radiatie, convectie (statie de aer cald).
- lipirea in val de cositorire - folosita in industrie 

   Curatarea dupa realizarea lipirii - previne corodarea cablajului si a terminalelor, reducerea rezistentei de izolatie dintre conductoarele apropiate, eliminarea fluxului ramas in urma procesului de lipire. 
Se realizeaza cu solventi: tricloretilena, alcool etilic, alcool izopropilic si altele.

   Defecte in lipire :
- lipituri cu exces de aliaj - au aspect sferic;
- lipituri cu lipsa de aliaj - lipituri cu rezistenta mecanica redusa; 
- lipituri false - datorate in special inserarii defectuoase a terminalelor componentelor (terminale scurte sau indoite sub componente);
- lipituri reci  - defect major de lipire. Suprafata lipiturii are o rugozitate mare si se datoreaza aplicarii unei cantitati de caldura insuficiente sau miscarii componentei in timpul solidificarii aliajului de lipit.

 RC, 121013

Organizarea unui atelier de reparatii

1. Administrativ
1.1 Daca depanarea va fi a doua ocupatie, asa zisa "munca de teren, cu geanta", fara un spatiu comercial amenajat, o autorizatie de persoana fizica autorizata (PFA) este suficienta.
Posibilitatea de a elibera un act fiscal, trecand peste aspectul legal al activitatii, va ofera un plus de credibilitate in fata potentialilor clienti, persoane fizice sau juridice. Avand o singura activitate, impozitarea se poate face pe "norma de venit" ca o taxa fixa, simplificand la maximum evidenta contabila.
1.2 Daca aceasta este activitatea principala si exista un spatiu comercial, pentru o prezenta decenta in fata clientului, sunt necesare minimum doua persoane si organizarea trebuie sa fie cel putin intreprindere familiala (IF - asociere de PFA ale aceleiasi familii) sau societate comerciala cu raspundere limitata (SRL).
Desi in cazul IF-ului cheltuielile administrative sunt minime (nu exista angajati, contabilitatea in partida simpla poate fi facuta de unul dintre asociati), SRL-ul ofera mai multa flexibilitate, posibilitati de dezvoltare dar trebuie luate in calcul cheltuielile pentru evidenta contabila si salarii.
1.3 Nu sunt excluse contractele de colaborare intre mai multe persoane fizice autorizate care lucreaza intr-un spatiu comercial comun. La fel, colaborari intre SRL si PFA.
1.4 Indiferent de modul de organizare, recomand inscrierea la organul fiscal teritorial ca platitor de TVA, pentru a beneficia de deducerea acestei taxe in cazul unor achizitii de bunuri cu valoare mai mare (scule, masini, spatii).

2. Tehnic
2.1 In cazul depanatorului independent este necesar amenajarea unui loc in care vor sta sculele, componentele si documentatia. In general o debara, o camara, sunt suficiente daca totul este ordonat. Nu trebuie uitat spatiul virtual, de pe HDD-ul PC-ului personal, alocat activitatii. Recomand sa acordati atentie bibliotecii tehnice si securitatii acesteia. Salvarile periodice pe medii sigure vor da un plus de siguranta activitatii dumneavoastra.
2.2 Practic, un atelier de reparatii ar trebui sa fie compus din mai multe incaperi sau compartimentari cu mobilier in functie de locatie.
2.2.1 Receptia - spatiu de primire clienti, predare/primire aparate, intocmire acte. Dotari minime: birou, un PC dotat corespunzator, copiator, telefon, fax, stand de probe (prize, monitor, sursa de semnal AF, RF, etc.), casa de marcat. O instalatie de climatizare va creea un ambient placut in special in zilele toride de vara.
Pot fi expuse postere corespunzatoare activitatii, anunturi, diplome, abilitari service si neaparat afisate toate actele impuse de legislatie.
Se va acorda o atentie deosebita aspectului, iluminarii, ordinii si curateniei, fiind "cartea de vizita" a firmei.
Nu vor lipsi fluturasi de prezentare si carti de vizita.
Pardoseala va fi neteda, nealunecoasa. Se va dota intrarea cu rampa de acces.
In acest loc se pot desfasura si alte activitati conexe: vanzari telecomenzi, accesorii, s.a.
2.2.2 Atelier - locul de desfasurare a activitatii principale, trebuie sa asigure conditii de siguranta si ergonomie.
Recomand ca in acest spatiu sa nu aibe acces clientii.
Standul de lucru (de preferinta minimum 2) trebuie sa fie dotat corespunzator activitatii: sursa separatoare de tensiune, aparate de masura si control, sursa ac/dc, statii de lipit clasice si cu aer cald, PC-ul, monitor cu ecran TFT > 19", telefon, scule specifice, instalatii de iluminat corespunzatoare, lampi de birou cu lupa, etc.
Folositi intotdeauna scaune ergonomice care sa asigure o pozitie sanatoasa si comoda corpului in timpul lucrului.
Acordati atentie climatizarii si ventilatiei.
Aici pot fi depozitate componente electronice de mici dimensiuni in dulapioare compacte sau organizatoare cu sertarase. Ordinea si curatenia vor creea un ambient placut ajutand in mare masura la succesul fiecarei operatiuni.
2.2.3 Depozitul - permite depozitarea materialelor, pieselor de schimb si a aparatelor predate de clienti spre reparare. Trebuie sa fie dotat cu rafturi solide, corespunzatoare activitatii, care sa permita o manipulare usoara. Tot aici este locul recipientelor pentru gestionarea componetelor electronice care contin substante periculoase mediului. Asigurati eliminarea lor periodica.
Sunt importante ventilatia si incalzirea spatiului pe timp friguros.

3. In loc de incheiere ...
Indiferent de forma de oganizare, de locatie, de cunostintele si pregatirea fiecarui depanator, lucram in firme mici, fara posibilitati de cercetare deosebite. Pentru ca timpul are un pret ridicat si merita folosit ca atare, imi permit sa dau un sfat: folositi cu incredere resursele inepuizabile ale internetului (multe link-uri utile aici) si mentineti legatura cu cei din domeniu. Folositi avantajele grupurilor de discutii tematice (pe aceasta pagina va puteti inscrie in doua: depanare si e-decodare) si a forumurilor. Nu ezitati sa impartasiti si altor depanatori experientele dumneavoastra.

© Constantin Rusu V1.2 - 121013

duminică, 6 octombrie 2013

T&C

TERMENI SI CONDITII
de utilizare site 

Datele firmei: Rusu D. M. Constantin if
Adresa punct de lucru: str. Republicii 100, M6, Barlad, 731210, jud. Vaslui, cod postal 731209
Cod de Inregistrare fiscala: RO13953343
Nr. de ordine in Registrul Comertului: F37/281/2001

1. SCOP
Accesul pe acest site este liber . Scopul este de a face cunoscute datele noastre de contact , activitatile si produsele , comertul electronic , schimbarea de informatii utile in depanare / mentenanta echipamente electronice si interactiunea cu alti vizitatori pe paginile forumului . Orice utilizare in alte scopuri decat acesta nu este permisa si cade sub incidenta legilor romane .

Folosirea , incluzand vizitarea si cumpararea produselor de pe site-ul www.e-rusu.ro , implica acceptarea termenilor si conditiilor ce vor fi detaliate in paragrafele urmatoare . Ele se constituie intr-un ACORD cu valoare si regim juridic de CONTRACT , ce are ca parti semnatare Rusu C. af si pe Dumneavoastra , in calitate de UTILIZATOR .

2. LEGISLATIE
Legislatia in conformitate cu care a fost redactat acest ACORD este legislatia romana din domeniu , in vigoare. Prin folosirea site-ului , utilizatorul se declara de acord asupra faptului ca legile romane vor guverna Conditiile si Termenii de utilizare de mai jos si orice disputa de orice fel care ar putea sa apara intre utilizator si Rusu C. af. In cazul unor eventuale conflicte intre Rusu C. af si clientii sai , se va incerca mai intai rezolvarea acestora pe cale amiabila . Daca rezolvarea pe cale amiabila nu va fi posibila , conflictul va fi solutionat in instantele din Barlad .

3. DREPTUL DE PROPRIETATE
Acest site este proprietatea Rusu C. af. Intregul continut al acestui site (imagini , texte , grafice , simboluri , elemente de grafica web , scripturi , programe , poze , clipurile audio sau video si alte date) este proprietatea Rusu C. af sau a furnizorilor sai si este aparat de legislatia romaneasca a drepturilor de autor.

Nici un material de pe acest site nu poate fi reprodus partial , integral sau modificat fara permisiunea scrisa a Rusu C. af. Toate drepturile sunt rezervate.

Va declarati de acord sa oferiti catre Rusu C. af o licenta neexclusiva , fara pretentii de plata pentru drepturile de autor , in toata lumea , continua , cu dreptul de a sublicentia , de a reproduce , distribui , transmite , crea lucrari derivate , expune sau prezenta public orice materiale si alte informatii (incluzand , fara limitare , idei continute in acestea pentru produse si servici noi sau imbunatatite) pe care le afisati in locatii publice ale serviciului (cum ar fi forumul) cu toate mijloacele si in orice canal media acum cunoscut sau apoi dezvoltat. De asemenea, oferiti catre Rusu C. af dreptul de a utiliza numele dumneavoastra in legatura cu materialele expuse sau alte informatii , precum si in legatura cu toate materialele de publicitate , marketing si promotionale legate de acestea.

4. UTILIZAREA SITE-ULUI WEB

4.1. RESPONSABILITATEA UTILIZATORULUI
Prin accesarea si utilizarea acestui site , va asumati riscul si responsabilitatea totala pentru utilizarea lui si a internetului. Rusu C. af nu garanteaza ca site-ul va functiona neintrerupt , fara erori sau ca defectele din site vor fi corectate .

In nici un caz, Rusu C. af nu va fi raspunzator pentru orice prejudicii incidentale , aparute din utilizarea sau imposibilitatea de utilizare a site-ului , sau orice informatie , sau tranzactie oferita prin intermediul acestuia , descarcata sau legata de site , chiar daca Rusu C. af a fost avertizat de posibilitatea aparitiei unor astfel de prejudicii.

Participarea dumneavoastra in comunicarile on-line au loc in timp real si nu este editata , cenzurata sau altfel controlata de Rusu C. af .

Rusu C. af nu poate si nu verifica continutul tuturor textelor / imaginilor oferite de utilizatorii site-ului . Totusi , Rusu C. af isi rezerva dreptul de a monitoriza continuturile din site si de a le inlatura pe cele care le considera prejudicioase , daunatoare sau daca violeaza aceste conditii de utilizare .

4.2. RESTRICTIONARI
Cu scopul de a mentine un serviciu informativ si valoros care vine in intampinarea nevoilor utilizatorilor si de a evita prejudiciul ce poate rezulta din diseminarea afirmatiilor care sunt false, rau intentionate , violeaza drepturile altora sau sunt in orice alt fel prejudicioase , este necesara stabilirea urmatoarelor reguli pentru protectie impotriva abuzurilor :

-(1) Daca nu participati intr-o zona a serviciului care necesita sau incurajeaza anonimatul (forum, de ex.), utilizati numele dumneavoastra real in comunicarile on-line .

-(2) Este interzisa afisarea sau a transmiterea oricarui mesaj care este calomniator , defaimator , injurios sau care dezvaluie informatii private sau personale ale oricarei persoane. Nu aveti permisiunea de a afisa sau transmite orice mesaje , date , imagini sau programe care sunt indecente , obscene sau pornografice , care lezeaza demnitatea umana sau drepturile umane .

-(3) Nu aveti permisiunea de a afisa sau transmite orice mesaj , date , imagini sau programe care ar viola drepturile de proprietate ale altora , inclusiv texte , imagini sau programe neautorizate fara drept de autor , secrete economice , militare sau alte informatii confidentiale , marci comerciale sau de servicii .

-(4) Nu aveti permisiunea de a afisa sau transmite orice document care contine virusi , viermi sau "cai troieni" sau alte particularitati distructive sau de contaminare .

-(5) Nu aveti permisiunea de a afisa sau transmite orice mesaj care este prejudicios , amenintator , abuziv sau de propaganda rasista , care lezeaza drepturile constitutionale ale cetatenilor romani .

Nu este intentia serviciului de a va descuraja in exprimarea unor puncte de vedere pe care le impartasiti . Cu toate acestea, Rusu C. af isi rezerva dreptul de a actiona asa cum crede de cuviinta daca site-ul web este folosit pentru afirmatii care sunt in mod evident ofensive sau prejudicioase .

-(6) Nu aveti permisiunea de a utiliza facilitatile si capacitatile site-ul pentru a desfasura orice activitate sau sa solicitati executarea unei activitati ilegale sau a unei alte activitati care violeaza drepturile altora .

-(7) Este interzisa : incercarea de a scana , sonda sau a testa vulnerabilitatea serverului Rusu C. af ,inclusiv atacarea prin “flooding” sau “DOS” , folosirea oricaror adrese de e-mail publicate prin intermediul site-ului pentru distribuirea lor pe liste de mail-ing sau pentru trimiterea de e-mail-uri comerciale (“spamming”), sau pentru orice alt scop in afara de trimiterea de e-mail-uri personale justificate , fara acordul scris al posesorilor acestor adrese .

4.3 DATE PERSONALE
Pe site-ul www.e-rusu.ro , utilizatorul este responsabil pentru toate activitatile care survin prin accesarea contului si parolei personale .

Rusu C. af nu poate fi facuta responsabila pentru erorile survenite in urma neglijentei utilizatorului privind securitatea si confidentialitatea contului si parolei sale. Datele personale ale utilizatorului vor putea fi folosite de catre Rusu C. af numai in scopul declarat al acestui site . Informatiile din contul de inregistrare , precum si datele din formularul de comanda vor fi folosite pentru a trimite utilizatorului confirmarea comenzilor , informari despre eventualele promotii , intocmirea de analize statistice , etc. Datele personale vor putea fi insa transmise autoritatilor in drept sa verifice tranzactiile comerciale sau altor autoritati in drept sa efectueze orice verificari justificate in baza legii , daca acest lucru va fi solicitat in conformitate cu normele legale in vigoare .

4.4. SECURITATEA INFORMATIILOR
Rusu C. af nu garanteaza securitatea si confidentialitatea datelor . Gazduirea site-ului este facuta pe servere private . Rusu C. af nu isi asuma responsabilitatea pentru pierderile de informatii cauzate de orice defectiuni sau erori ale serverului gazda si nici nu garanteaza faptul ca site-ul, serverul sau mail-urile expediate de Rusu C. af nu contin virusi sau alte componente daunatoare. Rusu C. af nu raspunde pentru defectiunile care pericliteaza securitatea serverului pe care este gazduit site-ul.

5. RASPUNDERE si LIMITARI DE RASPUNDERE
Prin folosirea acestui site , declarati in mod expres ca intelegeti si ca sunteti de acord cu urmatoarele:

5.1. Utilizarea site-ului se face pe propria raspundere . Informatiile sunt furnizate pe principiul "asa cum sunt" sau "asa cum sunt disponibile" . Rusu C. af se absolva in mod expres de toate raspunderile de orice fel , exprimate direct sau indirect , inclusiv , dar nu limitat la , garantiile indirecte de vanzare sau conformitate cu specificatiile pentru un anume scop.

5.2. Rusu C. af nu ofera nici o garantie ca: -(1) informatiile vor indeplini toate cerintele dumneavoastra ; -(2) serviciile vor fi neintrerupte, la timp, sigure sau fara erori ; -(3) rezultatele ce se vor putea obtine din folosirea informatiilor site-ului vor fi corecte sau de incredere ; -(4) calitatea oricaror produse, servicii, informatii sau altor materiale cumparate sau obtinute de dumneavoastra prin intermediul site-ului, va satisface toate cerintele ; -(5) orice eroare va fi corectata.

5.2 Orice material descarcat sau obtinut in orice fel prin utilizarea serviciilor puse la dispozitie prin intermediul site-ului se afla astfel la discretia utilizatorului si poate fi folosit doar pe riscul propriu . Utilizatorul este singura persoana responsabila de eventualele distrugeri cauzate computerului de pe care acceseaza site-ul sau de orice alte pierderi de date ce ar putea rezulta din descarcarea continutului site-ului.

5.3 Nici un sfat sau alte informatii orale sau scrise , obtinute de dumneavoastra de la site-ul www.e-rusu.ro sau prin intermediul serviciilor site-ului , nu va crea o garantie care nu este stipulata expres in Termenii si Conditiile de utilizare .

Rusu C. af nu va fi raspunzatoare pentru nici un fel de pagube directe , indirecte , accidentale , speciale , inclusiv (dar nu limitat la) , pagube pentru pierderi de profit , bunavointa , posibilitatii de folosire , date sau alte pierderi intangibile sau icomensurabile (chiar daca Rusu C. af a fost informata anterior de posibilitatea aparitiei unor asemenea pierderi) , rezultand din: -(1) utilizarea sau imposibilitatea utilizarii informatiilor site-ului ; -(2) costul procurarii de bunuri sau servicii complementare rezultand din orice bunuri , date , informatii , servicii achizitionate sau obtinute , mesaje primite, tranzactii incepute prin , sau de pe , site-ul ww.e-rusu.ro; -(3) acces neautorizat la , sau deteriorarea transmisiilor sau datelor utilizatorului ; -(4) declaratii sau actiuni ale oricarei terte parti asupra serviciilor site-ului ; -(5) orice alta problema legata de serviciile site-ului .

Pentru forum , raspunderea asupra continutului opiniilor revine in intregime autorilor acestora . Rusu C. af isi rezerva dreptul de a nu face publice acele opinii pe care le considera in dezacord cu cele de mai sus .

Va declarati de acord sa protejati , asigurati , aparati si sa considerati nevinovata Rusu C. af impotriva tutoror pierderilor , cheltuielilor , prejudiciilor si costurilor , rezultate din violarea acestor termeni de catre dumneavoastra.

Daca considerati ca orice material de pe acest site , postat de Rusu C. af sau de altcineva , violeaza drepturile de copyright sau orice alte drepturi, va rugam sa ne informati la constantin3rusu@yahoo.com astfel incat sa putem lua o decizie . Pentru sugestii , opinii si pareri, reclamatii, garantii si service utilizati adresele de e-mail sau numerele de telefon puse la dispozitia Dumneavoastra la paginia “CONTACT”.

Acest site este oferit in aceasta forma fara alte garantii . Nu suntem responsabili pentru indisponibilitati , nepotriviri , alte defecte , deficiente ale acestui site sau ale site-urilor catre care exista link-uri. In nici un caz Rusu C. af nu va fi responsabil pentru pagubele utilizatorilor , ale sistemelor de calcul sau altele in cazul accesarii link-urilor puse la dispozitie , chiar daca Rusu C. af a fost informat asupra posibilitatii producerii unor astfel de pagube.

Forta Majora – exonereaza de raspundere partile acestui Acord. Rusu C. af nu isi asuma responsabilitatea pentru imposibilitatea de a se conforma obligatiilor prevazute in acest Acord , ca rezultat al oricarei cauze aflate in afara controlului sau , incluzand , dar nelimitandu-se la , evenimente fortuite, conditii meteorologice nefavorabile , incendii , catastrofe , stari de urgenta , razboi s.a.m.d.

6. INCHEIEREA ACORDULUI
 Folosirea acestui site se face sub autoritatea acestor reguli , in termenii si conditiile mentionate , pe care Dumneavoastra , ca utilizator , le acceptati prin contactarea si folosirea acestuia .

Aceste regului, termeni si conditii se constituie un ACORD al ambelor parti si nu poate fi modificat sau alterat prin comunicare orala , ci doar printr-un acord scris, semnat de ambele parti .

Consensul e de drept realizat in momentul in care accesati acest site . Accesarea se considera realizata in momentul in care pe fereastra de navigare se afla afisata adresa curenta: http://www.e-rusu.ro .

Toate reprezentarile , garantiile si conditiile din cadrul acestui acord sunt pentru a servi beneficiului unic si exclusiv ale partilor semnatare . Imposibilitatea Rusu C. af de a impune restrictiile din acest acord nu va constitui o renuntare la drepturile sale de a reveni si de a impune orice alta restrictie , conform prezentului acord .

7. MODIFICAREA ACORDULUI
Rusu C. af isi rezerva dreptul de a modifica oricare din termenii si conditiile incluse in acest acord , orice regula inclusa sau la care se face referinta , in orice moment , la discretia sa si de a determina cand astfel de schimbari se aplica si clientilor curenti cat si celor viitori. Orice schimbari sau modificari vor intra in vigoare dupa ce ele vor fi afisate pe acest site.

Continuarea utilizarii serviciului de catre Dumneavoastra dupa modificarea acestor termeni si conditii constituie un acord tacit si va fi perceput ca atare.

8. DISPOZITII FINALE
Daca oricare dintre clauzele de mai sus va fi gasita nula sau invalida, indiferent de cauza , aceasta nu va afecta valabilitatea celorlalte clauze .

Odata cu cumpararea si lansarea comenzii , clientul accepta fara obiectiuni Certificatul de Garantie si Calitate care insoteste produsul astfel achizitionat. Regimul juridic atat a Conditiilor si Termenilor de utilizare , cat si a Certificatului de Garantie si Calitate este acelasi ca al unui contract valabil incheiat.

Informatia referitoare la stoc , specificatiile tehnice si imaginile de pe site sunt informative , ele putand sa difere fata de cele reale . Va rugam sa cereti confirmarea datelor de pe site prin e-mail sau telefonic